BoBa írta:Szia Miska!
Köszönöm a jó tanácsokat, megfogadom őket.
Azokat a könyvtárakat amiket naponta ellenőriztetsz azokat pontossan hol találom? Némelyiket megtaláltam, de van amelyiket nem. Javíts ki ha tévedek, ezeket az elérési útakat az AVG-ben a felhasználói teszt beállításainál adod meg, és az ütemezőben állítod be a napi keresést.
Amit hiányolok az AVG-ben, hogy más vírus irtók, (NOD 32, AWAST, mindegyik regisztrált volt) netezés közben ha olyan oldalra tévedtem, egyből jelzet, hogy az oldal veszélyes, megkérdezte, hogy megszakítom vele a kapcsolatot. Az AVG-vel ilyet még nem tapasztaltam. Lehet, hogy az AVG beállításom nem megfelelő?
Nekem chellós netem van, és ujjabban megint rengeteg ismeretlen imélek jőnnek, nem győzöm őket felvenni a levélszemét mappába.(Office Outloock).
Én is szoktam teljes rendszer vizsgálatot végezni, ami nem kis időt vesz igénybe. Utoljára közel 6 órát vett igénybe mire a 160GB os lemezt átvizsgálta. Rendszerint a két patrición a "System Volume Information\restore"mappában talál trójai falovat. (Dowloader.Generic2EBC; Dropper.Small.29.E; Downloader.Small.58.K; Trojan.Proxcrak.A). Ezeket már többször is megtalálta, hiába raktam karanténba.
Ezekről irhatnál valamit, ha nem túl nagy kérés.
Balázs
Jo helyen keresgelsz, napi ellenorzesre a > Reszletes felhasznaloi teszt > "Szerkesztes" gomb > "Vizsgalando objektumok" alatt >
Internet Explorer hasznalatakor kijelolendok:
- Ideiglenes fajlok mappaja
- Ideiglenes internetfajlok
- Internetes letoltesek mappaja
A letoltott allomanyok mappajat is felvettem ide. Pld. az IE-tol fuggetlenul mukodo letoltesvezerlo-program (getright, freshdownload, stb) mentesi celkonyvtara is ellenorizve van! Igaz, hogy a letoltott fajlokat ellenoriztetem, de igy tuti a dolog...)
Paranoiasabbak a "Windows" mappat is felvehetik a listaba... (A "system" mappat igy nem kell kulon felvenni, mert az -ALAPERTELMEZES SZERINT- a "Windows" mappa egyik almappaja)
(utalom a "mappa" elnevezest, miert nem volt jo a "konyvtar" elnevezes??)
A Mozilla/FireFox/Seamonkey nevek balojaban bongeszoprogramok (mint az IE) csak kezelhetobbek es biztonsagosabbak. A "Thunderbird" pedig levelezokliens, es az Outlook ertelmesebb megfeleloje. Ha nem hasznalod ezeket a programokat, akkor ne is keress ilyen mappakat.
A napi ellenorzesi listahoz erosen ajanlott hozzavenni a JAVA ideiglenes fajlok mappajat (Ilyet csak akkor talalsz, ha van kulon telepitett JAVA futtatasi kornyezet a gepeden.):
Vezerlopult/Java... "General" ful > "Temporary Internetfiles" > "Settings" gomb...
Itt a "Location" sorban levo konyvtar a Java kornyezet atmeneti tarolomappaja. Ezt a mappat kell felvenni az AVG napi ellenorzesi listajaba ES egyuttal korlatozd a meretet pld. 50 MB-ra, kulonben korlatozas nelkul hizni fog, a vegtelensegig...
"System Volume Information\restore" ....
Ez az XP (es a valamikori Win' ME) azon mappaja, amelyben a rendszerviszaallitasi pontok fajljai es beallitasai vannak tarolva. Nekem az elmult ot evben (kb, amiota XP-t hasznalok...) egyszer sem kellett ez a funkcio, viszont (alapertelmezes szerint) jo sok helyet foglal a merevlemezen ES virusok is szeretnek ide bebujni, akar az op-rendszer atveresevel/segitsegevel is.
Virusmentesiteskor, az elso teendo a rendszerviszaallitasi funkcio letiltasa...
Hasznaltad valaha is a rendszer-visszaallitasi funkciot? Ha kezdo vagy, akkor azert nem fogod kihasznalni, ha netan gyakorlott pc-mahinator volnal, akkor meg azert, mert egyszeruen nincs ra szugseged. Foleg virusfertozes, vagy akarcsak fertozesgyanu eseten LE KELL TILTANI ezt a funkciot, es UTANA elinditani a teljes viruskergetest.
Rendszer-visszaallitasi funkcio letiltasa:
Vezerlopult/Rendszer > klikk "A rendszer visszaallitasa" fulre ... es itt kipipalni "A rendszervisszaallitas kikapcsolasa az osszes meghajton" lehetoseget. OK-olsz, es a Win XP egy joideig torolgeti fajlhalmazt. (letiltas utan legyen rendszer-ujrainditas akkor is, ha nem ker erre az XP!)
El fognak tunni a trojanok.
"Veszelyes" weboldalak:
Tudtommal ilyen funkcio nincs az AVG Malware-ban, de ezt egy illetekesebb talan megmondja.
A spam-ok nem biztos, hogy a te gondatlansagod vagy oda nem figyelesed miatt jonnek. Akarmelyik ismerosod gepen lehet spam-robot, vagy virus, trojai, stb., es ezek "inteznek" neked a reklamleveleket, akarmit is teszel. Ezzel sajnos nem nagyon van mit kezdeni.
Jo munkat!
miska